Oruca Nasıl Niyet Edilir?
Oruca Nasıl Niyet Edilir?
Bu paylaşımımızda siz kıymetli okurlarımız için Oruç ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Oruç başlıklı konumuzu dikkatli okumanızı öneririz. Yazımızın detayın Oruç ile alakalı geniş bir şekilde bilgilere sahip olacaksınız.
Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? Oruca niyet etmek şart mıdır? Mezheplere göre oruca niyet…
Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Şâfiler ve bazı Mâlikîler niyeti rükün saymışlardır. Her ikisine göre de, niyet edilmediği takdirde sabahtan akşama kadar aç durmak oruç yerine geçmez. Bu bakımdan, ister farz yahut vâcip, isterse nâfile olsun her tür oruçta niyet şarttır. Herhangi bir oruca kalben niyet etmek, hangi orucu tutacağını kalbinden geçirmek yeterli gelmektedir. Bu niyetin dil ile ifade edilmesi, onun teyit edilmesi ve perçinlenmesi manasına geldiğinden mendup sayılmıştır.
ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?
Her türlü oruç için olabilecek bi hayli, sabah vakti girmeden önce yahut geceden niyet etmek en faziletli olanıdır. Çünkü bu suretle hem mezheplerin bu husustaki ihtilâflarının dışında kalınmış, hem de niyet ibadetin başlama vaktiyle aynı zamana getirilmiş olur. Nitekim niyetin hangi vakitte yapılacağı konusu mezhepler içinde ihtilâflı olduğu gibi, niyetin vakti yönünden oruç türleri içinde da fark gözetilmektedir.
Hanefîlere Göre Oruca Niyet
Hanefîlere göre Ramazan orucu, nâfile oruçlar ve vakti belirtilmiş adak (nezr-i muayyen) oruçlarının niyet etme vakti gün batımından başlayıp ertesi günün kuşluk vaktine hatta öğle namazı vaktinin girmesinden az önceki vakte kadar devam eder. Öğle vakti girdikten sonra artık hiçbir oruca niyet edilemez.
Zevalden önce nâfile oruca niyet etmenin câizliğini gösteren hadisler bulunmaktadır. Bunlardan birinde, Peygamberimiz’in (s.a.s.) bir gün Ayşe vâlidemize öğle yemeği hazırlayıp hazırlamadığını sorduğu, Hz. Ayşe’nin yiyecek bir şey olmadığını söylemesi üzerine Peygamberimiz’in (s.a.s.) o gün oruç tuttuğu rivayet edilir.
Mâlikîlere Göre Oruca Niyet
Mâlikîlere göre niyetin geçerli olması için güneşin batmasından ibu yana gecenin son kısmına kadar yahut fecrin doğması ile birlikte yapılması gerekir. Çünkü sabahleyin, yani oruç ibadetinin başlama vaktinde niyet edilmeyince o günün oruçlu geçirilmeyeceği belirli hale gelmiş olur.
Şâfilere Göre Oruca Niyet
Şâfilere göre ise Ramazan orucu, kazâ orucu ve adak orucuna geceden niyetlenmek şarttır. Lakin nâfile oruca zevalden önceye kadar niyetlenmek câizdir.
Zimmette sübût bulmuş oruçlara ise en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olması ve orucun belirlenmesi gerekir. Orucun zimmette sübût bulması, oruç borcunun kaçınılmaz bir biçimde kesinleşmiş, sabit hale gelmiş olması demektir. Meselâ başlanmış fakat bir nedenle tamamlanamamış nâfile orucun kazâsı zimmette sabit olmuş, borçluğu kesinleşmiştir. Ramazan orucunun kazâsı da böyledir. Lakin Ramazan orucunun kendisi halen zimmette sabit borç sayılmaz; çünkü meselâ, birinin ertesi gün yaşayıp yaşamayacağı belli değildir.
Kişi ertesi günün herhangi bir vaktinde ölecek olsa, o günkü oruç zimmetine borç yazılmaz. Lakin öncedenki günlerde kazâya kalan Ramazan orucu zimmetinde mevcuttur. Kefâret oruçları ile mutlak adak oruçları da zimmette sübût bulmuş borç kapsamına girmektedir. Bu çeşit oruçlara geceden yahut en geç ikinci fecrin başlangıcında niyet etmek gerektiği gibi niyet ederken tutulan orucun mutlak nezir mi, bir orucun kazâsı mı olduğunu da belirtmek gerekir. Zimmette sabit olması kesinleşmiş oruçların ifa zamanı için dinde belirlenmiş muayyen bir zaman olmadığı için, mükellef bu oruçları kendi belirleyeceği bir zamanda tutabilir. Öyle olunca da, hangi orucu tutacağını belirlemesi şarttır. Şayet bir kazâ orucuna ikinci fecrin doğmasından sonra niyet edilse, bununla kazâ geçerli olmayacağı için, oruç nâfileye dönüşür.
ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Ramazan, belirli adak yahut herhangi bir nâfile oruç için mutlak niyet yeterli gelmektedir. Meselâ; “yarın oruç tutmaya” yahut “yarınki günün orucunu tutmaya” niyet edilse, ertesi gün Ramazan ise, bu niyet Ramazan orucuna niyet yerine geçer; ertesi gün, önceden oruç tutmak için vaktini tayin etmiş olduğu gün ise bu kez adak orucuna niyet etmiş olur. Hatta Ramazan günleri Ramazan orucu için ve oruç tutulması adanan gün, adak orucu için belirli duruma geldiği için, kişi bugünlerin öncesinde niyet ederken “Yarın nâfile oruç tutmaya niyet ettim” dese bile, tutacağı oruç nâfile oruç değil, vakti belirli olan oruç yerine geçer. Çünkü orucun ifa edilmesi için tespit edilen vakit içinde yine aynı cinsten ikinci bir ibadet yapılamayacağından, yani oruç dar zamanlı bir vâcip olup vakit de bunun miyarı olduğundan, niyet asıl yapılması gereken ibadete râci olur. Bunun yanında bunlar için geceleyin niyet edilmesi ve ne orucu olduğunun belirlemesi (tayin) daha faziletlidir. Meselâ “Yarınki Ramazan orucunu tutmaya niyet ettim” demekle belirleme yapılmış olunur.
RAMAZAN’DA HER GÜN NİYET ETMEK GEREKİR Mİ?
Fakihlerin çoğunluğuna göre Ramazan’ın her günü için ayrı ayrı niyet edilmesi şarttır. Çünkü her bir günün orucu kendi başına bir ibadet olup, öteki günlerde tutulan yahut tutulacak olan oruçla ilişkisi yoktur; bundan dolayı bir günün orucu bozulduğu zaman yalnızca o günün orucu bozulmuş olur, öteki günlerin orucu bundan etkilenmez.
Mâlikîlere göre ise, ara vermeksizin peş peşe tutulması gereken oruçlarda en başta yapılacak tek niyet yeterli gelmektedir. Zıhâr, katl kefâreti ve Ramazan orucunun kefâretinde olduğu gibi Ramazan orucunda da tek niyet yeterli gelmektedir. Lakin bu oruçlara yolculuk, hastalık, hayız ve nifas gibi zorunlu nedenlerle ara verilecek olursa, engel kalktıktan sonra yeniden niyet gereklidir. Tek bir niyetin yeterli olduğu oruçlarda her gece niyetlenmek ise menduptur. Mâlikîler’in bu husustaki gerekçesi alakalı âyette geçen “Sizden her kim Ramazan ayına yetişirse onu oruçlu geçirsin” ifadesidir. Ay, tek bir zamana verilen isimdir, bundan dolayı ay boyunca oruç tutmak bütün bir ibadet hükmünde olup namaz ve hacca benzer, tek bir niyet ile eda edilebilir.
Kaynak: Diyanet İlmihal 1, TDV Yayınları
Kaynak: https://www.islamveihsan.com/