Bilgi Kervanı

İlk Cuma Namazı Ne Zaman Ve Nerede Kılındı?

Cuma kelimesi toplamak veya bir araya getirmek manasına gelmektedir. İslam dinine göre müminlerin Cuma günler camide cemaat ile birlikte Cuma namazı kılması gerekmektedir. İlk Cuma namazının nerede ve ne zaman kılındığı da Müslümanlar aracılığıyla araştırma konusu olmuştur.

İlk Cuma Namazı Ne Zaman ve Nerede Kılındı?

İslam dinine göre, Cuma namazları her Cuma öğle zamanı cemaat ile birlikte kılınmaktadır. Bu namaz farz olan bir namazdır ve iki rekat olarak kılınması gerekmektedir. Cuma günleri yapılan ibadetler İslam dininden önce de Arapların yaptıkları bir ibadetti.

Cuma Suresinin inmesinin ardından hicretin olduğu zamanda Cuma namazı Müslümanlara farz olarak gönderilmiştir. Hz. Muhammed (SAV) Medine’ye yakın olan bir bölgede Salim bin Avf bölgesinde Ranuna isimli vadide Beni Salim isimli Mescidde ilk defa Cuma hutbesi okumuştur. Ardından da Cuma namazı kılınmıştır.

Cuma, Müslümanlar için mühim bir gündür. Bu mübarek günde tüm Müslümanlar camilerde toplanarak hutbeleri dinler ve hep birlikte namaz kılarak ibadet ederler. Cuma namazının kılınmasının ardından ise günlük işlerine dönmektedirler.

Peygamber Efendimizin (SAV) bir hadisinde Cuma gününün üzerine güneş doğan en hayırlı gün olduğundan bahsedilmektedir. Cuma günü Hz. Adem Cennete konmuştur. Yine Cuma günü cennetten çıkmıştır. Bunun bunun yanında kıyametin de Cuma günü kopacağı rivayet edilmektedir.

Müslüman erkeklerin Cuma namazını kılması farzdır. Bu namazın cemaat ile birlikte Cuma hutbesinden sonra kılınması gerekmektedir.

Cuma namazı öğle vakti kılınması gereken bir namazdır. Cuma namazı için ezan okunmasının ardından Müslümanlar dört rekat namaz kılmak için camiye gitmektedir. Daha sonra camide tekrar bir ezan okunmaktadır. Ardından Cuma hutbesi okunmaktadır. Cuma hutbesinin okunmasından sonra kamet alınır ve Cuma namazının iki rekat olan farzı kılınır. ardından tekrar başta olduğu gibi dört rekat namaz kılmak gerekmektedir. Bu kılınan 4 rekat namaz Cuma namazının son sünneti olarak ifade edilir.

Ayrıca Bakınız.  Hayvanlarla Konuşan Peygamberimiz Hangisidir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın