İslam

Nafile Namazlar Hangileridir? – Nafile Namazlar Kaç Rekattır?

Nafile Namazlar Hangileridir? – Nafile Namazlar Kaç Rekattır?

Bu paylaşımımızda siz kıymetli okurlarımız için Namaz ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Namaz başlıklı konumuzu dikkatli okumanızı öneririz. Yazımızın detayın Namaz ile alakalı geniş bir şekilde bilgilere sahip olacaksınız.

nafile namazlar nelerdir? Nafile namazlar kaç rekat kılınır? Nafile namazlar ve rekatları.

Farz yahut vâcip namazların dışındaki namazlara “nâfile namaz” denir. Farz namazların öncesinde yahut ardından kılınan sünnet namazlar ve bunun dışında kuşluk, teheccüd, evvâbîn namazları ile tatavvu’ olarak kılınan namazlar nâfile kapsamına girer. Kimi fakihler sünnetle nâfileyi ayırarak, namazları genelde; a) Farz, b) Vâcip, c) Sünnet, d) Nâfile namazlar olmak üzere dörde ayırırlar.

NAFİLE NAMAZLAR VE REKATLARI

Sünnet namazların rekât sayıları şöyledir: Sabah namazının iki rekât sünneti, öğle namazının dört rekât ilk sünneti, iki rekât son sünneti, ikindi namazının dört rekât sünneti, akşam namazının iki rekât sünneti, yatsı namazının dört rekât ilk sünneti, iki rekât da son sünneti mevcuttur.

Cumanın dört rekât ilk sünneti, farzından sonra dört rekât son sünneti, iki rekât da “vaktin sünneti” adıyla başka bir sünneti mevcuttur.

Teravih namazı yirmi rekâttir. Diğer nâfile namazlar da en az ikişer rekât olur.

Namazlara bağlı olarak kılınan sünnet namazlara “revâtip namaz” denir. Bunlardan sabah, öğle, akşam namazının sünnetleri ile yatsının son sünneti “müekked”, ikindi ve yatsı namazından önce kılınan dört rekâtlı sünnetler ise “gayri müekked” yahut müstehap yahut mendup adını alır. Müekked sünnet Hz. Peygamber’in sürekli olarak olarak kıldığı, çok az terkettiği nâfile namazlardır. Gayri müekked ise, sürekli olarak olarak kıldığına dair kesin delil bulunmayan nâfile namazlardır.

Revâtip sünnetler dışındaki nâfile namazlara ise regâib denir. Bunlar Hz. Peygamber’in uygulamalarına dayanarak belirli zamanlarda yahut bazı vesilelerle kılınan veya birinin kendi isteğiyle herhangi bir zamanda Allâh’a yaklaşmak ve ecir kazanmak maksadıyla kıldığı namazlardır. Teheccüd namazı, kuşluk (duhâ) namazı, istihâre namazı, yağmur duası, husûf, küsûf namazı, tahiyyetü’l-mescit, tevbe namazı, evvâbîn namazı, tesbih namazı, ihrama giriş namazı, yolculuğa çıkış ve yolculuktan dönüş namazı, hâcet namazı, abdest ve gusülden sonra kılınan iki rekât namaz regâib türünden nâfile namazlardır.

Ayrıca Bakınız.  Oruçluyken Gusül Abdesti Alınır mı? Gusül Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

NAMAZIN ÇEŞİTLERİ VE REKATLARI

Namazın Çeşitleri ve Rekatları

NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?

Namazın Çeşitleri ve Rekatları

Kaynak: https://www.islamveihsan.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın