Tasavvufi Terbiyenin İlk ve Son Dersleri
Tasavvufi Terbiyenin İlk ve Son Dersleri
Bu paylaşımımızda siz kıymetli okurlarımız için Tasavvufi Terbiyenin İlk ve Son Dersleri ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Tasavvufi Terbiyenin İlk ve Son Dersleri başlıklı konumuzu dikkatli okumanızı öneririz. Yazımızın detayın Tasavvufi Terbiyenin İlk ve Son Dersleri ile alakalı geniş bir şekilde bilgilere sahip olacaksınız.
Tasavvufi terbiyenin ilk ve son dersleri: İncinmemek ve incitmemektir.
Sâmi Efendi Hazretleri, Daru’l-Fünûn Hukuk Fakültesi’ni yeni bitirmişti. Onun güzel hâlini ve tertemiz sîretini pek beğenen bir Allâh dostu:
“–Evlâdım, bu tahsîl de güzeldir ama, sen asıl tahsîli ikmâl etmeye bak. Seni irfân mektebine kaydedelim, orada da gönül ilimlerini ve âhiret sırlarını öğren!..” dedi.
Ardından da ekledi:
“–Evlâdım, o mektebde nasıl eğitim yaparlar, ne öğretirler bilemem. Ama bildiğim bir şey var ki, bu tahsîlin ilk dersi incitmemek, son dersi de incinmemektir…”
İncitmemek, nispeten kolaydır. Ama incinmemek elde değildir. Zîrâ o, bir gönül işidir. Dolayısıyla incinmemek, ancak fânîlerden gelen ve kalblere saplanan zehirli okların tesirsiz kalması ile mümkündür. Bu da, nefs tezkiyesi ve kalb tasfiyesinin kemâlindeki seviye nisbetindedir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Ab-ı Hayat Katreleri, Erkam Yayınları
Kaynak: https://www.islamveihsan.com/