Bilgi Kervanı

Şems Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali

Şems Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali, Sureler ve ayetler bölümümüzde bu kez Şems Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali başlığı altında bilgiler vermeye çalıştık, Şems Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali ile alakalı tüm detaylar yazımızda..

Şems Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali

Allah’ın kudreti ve birliği surenin başında bulunmaktadır. İyilik yapanların kurtuluşa yakın olacaklarından, kötülük işleyenlerinde fena duruma düşeceklerinden bahsedilir. Semud kavminin peygamberi yalanlaması ve inanması bunun bunun yanında Allah’ı inkar etmesinden dolayı helak oldukları geçmektedir. Semud kavminin başına gelenler açıkça anlatılmıştır. İnsanların ahlaki özelliklerinden bahsedilir. Şems suresinin, musibetlerden ve beladan korunmak için okunması gerektiği açıklanmıştır. Hasta kişi üzerine okunan Şems suresi Allah’ın izniyle şifa olacaktır. Allah’tan nasip ve rızık isteyenlerin okuması gereken Şems suresi olduğu anlatılmıştır.

Şems Suresi Türkçe Okunuşu

1.Veşşemsi ve duhaha.
2.Velkameri iza tekaha.
3.Vennehari iza cellaha.
4.Velleyli iza yağşaha.
5.Vessmai ve ma benaha.
6.Vel’ardı ve ma tahaha.
7.Ve nefsin ve ma sevvaha.
8.Feelhemeha fücureha ve takvaha.
9.Kad efleha men zekkaha.
10.Ve kad habe men dessaha.
11.Kezzebet semudü bitağvaha.
12.İzinbe’ase eşkaha.
13.Fekale lehüm resulullahi nakatallahi ve sukyaha.
14.Fekezzebuhü fe’akaruha fedemdeme ‘aleyhim rabbühüm bizenbihim fesevvaha.
15.Ve la yehafi ‘ukbaha.

[wpcc-iframe src=”https://www.youtube.com/embed/ZdtD7ZiBU_E?enablejsapi=1″ width=”100%” height=”315″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen” inline-video=”true”]

Şems Suresi Türkçe Anlamı

1.Güneşe ve onun aydınlığına andolsun,
2.Onu izlediğinde Ay’a andolsun,
3.Onu ortaya koyduğında gündüze andolsun,
4.Onu bürüdüğünde geceye andolsun,
5.Göğe ve onu bina edene andolsun,
6.Yere ve onu yayıp döşeyene andolsun,
7, 8, 9.Nefse ve onu nizami bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma kabiliyetini) ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir.
10.Onu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır.
11.Semûd kavmi, azgınlığı sebebiyle yalanladı.
12.Hani onların en bedbaht olanı (fesat çıkarmak için) ileri atılmıştı.
13.Allah’ın Resülü de onlara şöyle demişti: “Allah’ın devesini ve onun su içme hakkını koruyun.”
14.Lakin onlar, onu yalanladılar ve deveyi boğazladılar. Bunun üzerine Rableri, suçlarından dolayı onları helak etti ve kendilerini yerle bir etti.
15.Allah, bunun neticesinden çekinmez de!

Şems Suresi Tefsiri

Ayrıca Bakınız.  İnsanda Kalbin Varlığının İlk Alameti

Bu tür doğal varlıklar ve olaylar üzerine yemin edilmesi hem evrenin genel düzenine, bunun insanlar için taşıdığı faydalara ve bu düzeni yaratıp yaşatan ilâhî kudretin büyüklüğüne hem de sonraki âyetlerde ele alınan konunun önemine dikkat çekmeyi amaçlar. “Kuşluğu” diye çevirdiğimiz duhâhâ tamlamasına “güneşin ışığı, aydınlığı, sabah vakti, gündüz” gibi mânalar da verilmiştir (Şevkânî, V, 524). Ayın yani ışığının güneşin ardından gelmesi, ışığını ondan almasını yahut güneş batınca ardından ayın doğmasını yahut ayın ilk göründüğü hilâl durumunu ifade eder. 7. âyette insan (nefs) üzerine yemin edilmesi onun fıtrî üstünlüğüne tasvir eder. “Nefsin (insanın özü olarak) şekillendirilip düzenlenmesi”nden maksat ona maddî ve mânevî güçlerin yerleştirilmesi, her gücün yapacağı görevin tayin edilmesi ve nefse bu güçleri kullanacak organların verilmesidir. 8. âyetteki fücûr her türlü kötülüğü, günah ve sapmayı; âyette fücûrun zıtı olarak kullanılan takvâ ise burada doğruluk, iyilik ve hak yolda kararlılığı ifade eder. Aynı âyetteki elheme fiilinin masdarı olan ilham, bu bağlamda fücûr ve takvâ sözcükleriyle birlikte değerlendirildiğinde, “Allah Teâlâ’nın insanın fıtratına doğru ve yanlışı, iyilik ve kötülüğü, günah ve sevabı bilme, tanıma, ayırt etme, birini yahut diğerini seçip yapma gücü ve özgürlüğü vermesi”; bundan dolayı “insanın her türlü deney ve öğrenimden önce, apriorik olarak bu yeteneklerle donanmış bulunması” şeklinde açıklanabilir. Böylelikle Kur’an’ın insan anlayışının bir özeti sayılabilecek olan 7-8. âyetler, insanın ahlâkî bakımdan çift kutuplu bir varlık olduğunu, iyilik yahut kötülük yollarından dilediğini seçebilecek bir doğada yaratıldığını ve onun kurtuluş yahut mahvoluşunun bu seçime bağlı olduğunu göstermektedir.

Şems Suresi Konusu

Sûrede bazı mühim kozmik varlıklara ve olaylara yemin edilerek insan tabiatına hem iyilik hem kötülük eğilimlerinin verildiği bildirilmiş; bu eğilimlerini doğru kullanmayanların akıbetine örnek olmak üzere Semûd kavminin helâk edilişi anlatılmıştır.

Ayrıca Bakınız.  Ayetel Kürsi Okumanın Faziletleri Ve Faydaları Nelerdir?

 Ayetel Kürsi duasını okumak için Ayetel Kürsi linkine tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın