Teşehhüd (Tahiyyat) Duası

Teşehhüd (Tahiyyat) Duası
Bu paylaşımımızda siz kıymetli okurlarımız için Teşehhüd (Tahiyyat) Duası ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Teşehhüd (Tahiyyat) Duası başlıklı konumuzu dikkatli okumanızı öneririz. Yazımızın detayın Teşehhüd (Tahiyyat) Duası ile alakalı geniş bir şekilde bilgilere sahip olacaksınız.
Teşehhüd (Tahiyyat) duası nasıl okunur? Teşehhüd (Tahiyyat) duası Arapçası, okunuşu ve anlamı.
Sözlükte “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; tanıklık istemek” anlamlarına gelen teşehhüd, fıkıh terimi olarak namaz kılarken ka‘dede kelime-i şehâdeti içeren Tahiyyat duasını okumayı ifade eder.
TEŞEHHÜD (TAHİYYAT) DUASI
Hanefî, Hanbelî ve Zâhirîler aracılığıyla tercih edilen İbn Mesut (r.a.) rivayetine göre teşehhüd metni şöyledir:
Teşehhüd (Tahiyyat) Duası Arapça:
Teşehhüd (Tahiyyat) Duası Okunuşu:
“et-Tahiyyâtü li’llâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibât es-selâmü aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetu’llāhi ve berekâtüh es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdi’llâhi’s-sâlihîn eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh.” (Buhârî, “Eẕân”, 148, 150; Müslim, “Ṣalât”, 55)
Teşehhüd (Tahiyyat) Duası Anlamı:
Tahiyyat duasının anlamı şöyledir: “Bütün tâzimler, övgüler, mülkler, kavlî, bedenî ve malî ibadetler Allah’a mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarına olsun. Kesin olarak bilir ve beyan ederim ki Allah’tan başka tanrı yoktur ve şehâdet ederim ki Hz. Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir.”
Şâfiler’in benimsediği İbn Abbas (r.a.) rivayetinde ilk cümle şöyledir: “et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâh.” (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 178) Mâlikîler’in tercih ettiği Hz. Ömer (r.a.) rivayetindeki değişiklik ise şöyledir: “et-Tahiyyâtü lillâh ez-zâkiyyâtü lillâh et-tayyibâtü’s-salavâtü lillâh.” (el-Muvaṭṭaʾ, “Ṣalât”, 53; Tahâvî, I, 261)
Kaynak: DİA
Kaynak: https://www.islamveihsan.com/