İslam

Oruçla İlgili Sık Sorulan Sorular

Oruçla İlgili Sık Sorulan Sorular

Bu paylaşımımızda siz kıymetli okurlarımız için Oruç ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Oruç başlıklı konumuzu dikkatli okumanızı öneririz. Yazımızın detayın Oruç ile alakalı geniş bir şekilde bilgilere sahip olacaksınız.

Oruçla alakalı bunları biliyor musunuz? Kan aldırmak, anjiyo yaptırmak, akupunktur nasıl tedavi edileceği, merhem ve ilaçlı bant kullanmak, diş nasıl tedavi edileceği yaptırmak, susuz olarak hap yutmak orucu bozar mı?

Diyanet fetvalarından derlenen oruç ile ilgili çok fazla sorulan sorular ve yanıtları.

ORUÇ İLE İLGİLİ SORULAR

Oruçlu İken Kan Vermek ve Vücuda Kan Almak Orucu Bozar mı?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıdaalma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Diyaliz Uygulamalarında Oruç Bozulur mu?

Böbrek yetmezliği hastalarına uygulanan diyaliz işlemi sırasında damardan gıda içerikli sıvının verilmesi orucu bozar, aksi halde bozmaz.

Anjiyo Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Halk içinde anjiyo olarak anılan operasyon, teşhis ve tedaviye yönelik olarak uygulanmaktadır. Anjiyografi vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hâle gelmesini sağlayan ve kontrast madde olarak tanımlanan ilaç verilerek, anjiyogram adı verilen filmler elde edilmektedir. Anjiyografi aracılığıyla organları besleyen damarlar görüntülenerek damar hastalıkları yahut bu damarlardan beslenen organlara ait tanı koydurucu bilgiler edinilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi anjiyoplastidir. Bu ise, dar yahut tam tıkalı damarların balon veya stent adı verilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır.

Bu bilgiler ışığında gerek anjiyografi, gerekse anjiyoplasti operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz.

Akupunktur Tedavisi Orucu Bozar mı?

Akupunktur, vücutta belirli noktalara iğne batırarak çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Orucu bozan şeyler kapsamı içinde olmadığı yani vücudu beslemesi ve gıdalandırması söz konusu olmadığından akupunktur yaptırmak orucu bozmaz.

Ayrıca Bakınız.  Namazda Kıraat Farz mı?

Merhem ve İlaçlı Bant Kullanmak Orucu Bozar mı?

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Lakin cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme manasına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Diş Tedavisi Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Sırf diş nasıl tedavi edileceği sebebiyle oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Lakin tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebiyle -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan yahut tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Susuz Olarak Hap Yutmak Orucu Bozar mı?

Oruçlu bir kimse meşru bir mazaret olmaksızın gıda yahut ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer yahut içerse orucu bozulur ve keffâret gerekir. Lakin oruç bozmayı mubah kılacak ölçüde bir hastalık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, keffâret gerekmez.

Kaynak: Diyanet

ORUCU BOZAN ŞEYLER

Orucu Bozan Şeyler

Kaynak: https://www.islamveihsan.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın