İslam

Oruç Tutmanın Faziletleri ve Faydaları

Oruç Tutmanın Faziletleri ve Faydaları

Bu paylaşımımızda siz kıymetli okurlarımız için Oruç ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Oruç başlıklı konumuzu dikkatli okumanızı öneririz. Yazımızın detayın Oruç ile alakalı geniş bir şekilde bilgilere sahip olacaksınız.

Oruç neden tutulur? Oruç insanı nelerden korur? Oruçla ile alakalı ayet ve hadisler nelerdir? Ramazan ayının önemi nedir? İslam’da oruç ibadeti neyi ifade eder? Riyanın en az karıştığı ibadet: Orucun faziletleri ve faydaları.

Orucun amacı; inançlı kişiyi Allah’ın emirlerine uymaya ve yasaklarından da kaçınmaya alıştırmaktır. Oruca riyanın karışma ihtimali çok az olduğu için, sevabı en fazla olan ibadetler içindedır.

Oruçla Ramazan ayı içinde da sıkı bir fazilet ilişkisi mevcuttur. Şöyle ki, Ebû Hüreyre’nin naklettiği bir hadiste, Allah’ın Elçisi şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayı gelince Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur.” [1] Bu hadisi şu biçimde anlamak daha uygun olur; o ayda mü’mini Cennet’e ulaştıracak rahmet kapıları açılır, Cehennem’e gitmesine yol açabilecek fiillerden uzaklaşır, bu yüzden şeytanın insana etki yapma gücü zayıflar. Nitekim, Ebû Hüreyre’den başka bir rivâyette “Cennet kapıları” yerine “rahmet kapıları” ifadesi yer alır.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Ramazan ayının önemi; Kur’an’ın, ilk kez bu aydaki Kadir gecesinde topluca dünya semasına indirilmiş olmasından ve o gecede, Alak sûresinin ilk âyetlerinin Hira Mağarası’nda Allah’ın Elçisi’ne indirilmeye başlanmış olmasından dolayıdır. Ramazan orucu, Kur’an’ın indirilişini bir çeşit kutlama, vahyin gelişini melek yaşamına benzer biçimde karşılama manasına gelmektedir. Çünkü melekler yemez ve içmezler.[2]

Kutsî bir hadiste şöyle buyurulur:“Her bir iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık mevcuttur; fakat oruç bunun dışındadır. Çünkü oruç benim içindir, onun karşılığını ben vereceğim.” [3]

Ayrıca Bakınız.  İslam'ın Birey ve Aileyi Korumak İçin Aldığı Sosyal Önlemler

Başka hadislerde şöyle buyurulur: “Kim iman ederek ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” [4]“Oruçlu için birisi iftar ettiği vakit, öteki Rabbi ile karşı karşıya geldiğı vakit olmak üzere iki sevinç mevcuttur.” [5]

Oruç kişiyi sabra alıştırır. Günlük olaylar karşısında sabırlı olan kişi de dünya ve ahireti için çok şey kazanmış olur. Âyetlerde şöyle buyurulur: “Sabırla ve namazla benden yardım isteyin. Çünkü Allah sabredenlerle birliktedir.” [6] “Sabredenlere ecirleri hesapsız biçimde tam anlamıyla verilecektir.”[7] Hadiste, “Oruç sabrın yarısıdır.” [8]“Oruç bir kalkandır.” [9] buyurulur. Bununla, “ Reyyân ” adı verilen ve yalnız oruçlulara ayrılmış bulunan özel kapıdan cennete girme hakkı elde edilmiş olur.[10] Oruç, önceki bir yılda işlenmiş olan ufak günahlara kefârettir. Oruç Allah’ın emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmaktan ibaret bulunan takvaya neden olmaktadır. Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç tutmak yükümlülüğü getirilmiştir. Umulur ki sakınırsınız!” [11]

Orucun dînî, ruhî, sağlık, sosyal, ekonomik ve pedagojik bakımlardan birden fazla faydaları mevcuttur. Oruç her şeyden önce Allah’a itaat ve ibadet maksadıyla yapılır. Onun sağlayacağı maddî ve mânevî yararlar arkadan gelir.

Oruç bir yıl yorulan insan bedenini bir çeşit dinlendirme ve bakıma alma gibidir. Özellikle mide ve sindirim organları oruç aracılığıyla dinlenme fırsatı bulur. Allah’ın Elçisi; “Oruç tutun, sıhhat bulun” [12] buyurmuştur.

Oruç, nefsi eğitmede, şehveti ve nefse ait arzuları kırmada bir kalkandır. Rasûlullah (s.a.s) özellikle evlenme imkânı bulamayan gençlere orucu tavsiye ederek şöyle buyurmuştur: “Ey gençler topluluğu! Sizden evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek, gözü ve iffeti haramdan korur. Evlenmeye gücü yetmeyenler oruç tutsun, çünkü oruç koruyucu bir kalkandır.” [13]

Ayrıca Bakınız.  Kadına Namazda Sağlanan Kolaylıklar

ORUÇ TUTMANIN 3 FAYDASI

İbnü’l-Hûmâm (ö.861/1457), orucun bir çok faydaları sebebiyle meşrû kılındığını dile getirdikten sonra, bunlardan mühim gördüğü üç tanesini zikreder:

1. İnsanı sürekli olarak olarak kötülüğe çekmek için uğraşan nefis, oruçla sükûnet bulur, nefsin harama karşı isteği kırılır.

2. Oruç yoksullara karşı acımayı ve şefkatli davranmayı öğretir. Çünkü nefis açlığın acısını tadınca yoksulların halinden anlar ve yapacağı yardımlarla Allah katında güzel bir karşılığa ulaşır.

3. Oruçlu, yoksulların katlandıkları kuvvetlikleri bizzat yaşar ve onların sıkıntılarını daha iyi anlar. Bu da kendisini, onların problemlerine eğilmeye ve çözüm aramaya sevkeder. Kişi böylece Allah katında derece kazanır.[14]

Dipnotlar:

[1] Müslim, Sıyâm, 1,2. [2] bk. Duhân, 44/ 3; Kadr, 97/1. [3] Buhârî, Savm, 2, 9; Müslim, Sıyâm, 30, 164; Nesâî, Sıyâm, 42. [4] Buhârî, Savm, 6. [5] Buhârî, Savm, 9. [6] Bakara, 2/153. [7] Zümer, 39/10. [8] Tirmizî, Deavât, 86. [9] Buhârî, Savm, 9; Tirmizî, İmân, 8. [10] bk. Nesâî, Sıyâm, 43; A. b. Hanbel, V, 225. [11] Bakara, 2/183. [12] Bu hadisi Ebû Nuaym tıb bahsinde Ebû Hureyre (r.a.)’ten rivayet etmiştir. Hadis hasendir. [13] Buhârî, Savm, 10, Nikâh, 2; Ebû Dâvud, Nikâh, 1; Nesâî, Sıyâm, 43; İbn Mâce, Nikâh, 1. [14] İbnü’l-Hümâm, Fethu’l-Kadir, II, 43 vd.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları

 

ORUÇ NEDİR? ORUCUN FAYDALARI NELERDİR?

Oruç Nedir? Orucun Faydaları Nelerdir?

ORUCUN TANIMI VE TARİHÇESİ

Oruç Nedir? Orucun Faydaları Nelerdir?

Kaynak: https://www.islamveihsan.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın